Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Το Ληξούρι θάβεται "διά νόμου" κι εμείς … το τσιμεντάρουμε

Θυμάστε ότι υπάρχουν Τοπικές Κοινότητες στα Χαβδάτα, στα Καμιναράτα, στους Σουλλάρους και στα άλλα χωριά, καθώς και μία Δημοτική Κοινότητα στο Ληξούρι; ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ!
Θυμάστε που στις Δημοτικές Εκλογές εκλέξατε Συμβούλους από την «Δημοτική Ενότητα Παλικής»; ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!
 Θυμάστε ότι υπάρχει Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς & Ιθάκης, καθώς κι εκείνος ο Αντιδήμαρχος Παλικής; Ε! Πάνε κι αυτοί, ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟΥΣ!
Μετά από μακρά κυοφορία, η Επιτροπή για την αναθεώρηση του Καλλικράτη εξέδωσε, στις αρχές Μαρτίου, την πολυσέλιδη έκθεσή της. Μόνο που αυτή δεν είναι έκθεση για την αναθεώρηση του Καλλικράτη, αλλά για την δημιουργία του ΥΠΕΡΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Επιτροπή προέβη σε πολλές «σοφές» προτάσεις, που ουσιαστικά καταργούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση,  αλλά απέστρεψε μετά μεγίστης απεχθείας το βλέμμα από το αίτημα των περισσότερων επαρχιακών πόλεων και των χωριών της Ελλάδας για την ανάκτηση της αυτοδιοίκησής τους (αυτό που πολλοί ονομάζουν πονηρούτσικα «χωροταξικό θέμα»),  αντιμετωπίζοντάς το ως «τοπικιστικό» και, κατά την εξέτασή του, απεφάνθη με δύο λέξεις: «Φτου κακά!»
Ως εδώ καλά! Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την συνηθισμένη Συριζέικη τακτική του «έεεελα μωρέ, είπαμε και καμία μπούρδα προεκλογικά για να περάσει η ώρα….», που δεν μας ξενίζει πλέον.  Το κακό, όμως, δεν σταματά εδώ….
Στην πρεμούρα της η Επιτροπή να γιγαντώσει το καλλικρατικό εξάμβλωμα και, με το «άστε ντούε», να δημιουργήσει «ενιαία δημοτική συνείδηση» στους δημότες των αλλοπρόσαλλων Δήμων – τεράτων, προβαίνει σε εξάλειψη των εξής «άκρως τοπικιστικών και αναχρονιστικών» θεσμών:
α) Προτείνει την πλήρη κατάργηση των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Αυτών των Οργανισμών, δηλαδή, που για 150 χρόνια, ως Δήμοι ή Κοινότητες, εξέφραζαν πολιτικά και πολιτισμικά κάθε πόλη, κάθε χωριό της Ελλάδας.
β) Στερεί από τις Δημοτικές Ενότητες την δυνατότητα να αναδεικνύουν δικούς τους δημοτικούς συμβούλους, με την κατάργηση της ξεχωριστής σταυροδοσίας και
γ) Η μπάλα παίρνει και τον «χωρικό» Αντιπεριφερειάρχη και, ακόμα και αυτόν, τον κατακαημένο τον διοριζόμενο «χωρικό» Αντιδήμαρχο.
Συνεπώς,  το Ληξούρι (και το κάθε «Ληξούρι») σβήνεται από τον πολιτικό χάρτη της Χώρας!  Θα υπάρχει πλέον μόνο ως πολεοδομικός οικισμός ή ως γεωγραφική περιοχή ή ως τοπωνύμιο, όπως οι Μαντραούρες. Και εμείς, Ληξουριώτες μου, θα πάψουμε να έχουμε και αυτήν ακόμα την αδύναμη φωνή, αυτόν τον πολιτικό ψίθυρο που μας είχαν αφήσει Καποδίστριας και Καλλικράτης. Έρμαια της εκλογικής θέλησης των άλλων περιοχών (που δεν μας φταίνε και σε τίποτα), θα παίζουμε τις γροθιές μαζί τους, για να εξασφαλίσουμε την εύνοια των «ουδέτερων» Δήμαρχου, Αντιδήμαρχων, Συμβούλων του υπερενιαίου και υπερμεγέθους Δήμου «μας».
Ειρήσθω εν παρόδω, ότι η Κ.Ε.Δ.Ε., κρατούμενη από την «αντιπολίτευση» του Κούλη και ολίγον της Φώφης, στο μόνο που βρήκε να αντιδράσει ήταν το ….. αναλογικότερο εκλογικό σύστημα που προτείνει η επιτροπή!
Σε αυτήν την προοπτική της εξαφάνισής μας, εμείς, το Ληξούρι και τα χωριά του, αντιδρούμε με τον γνωστό μας τρόπο:  Εγκαταλείπουμε το πολιτικό αίτημα για δημιουργία Δήμου στο Ληξούρι, επιδεικνύουμε απέχθεια για κάθε πολιτική συζήτηση και εστιάζουμε κάθε σκέψη και προσπάθειά μας στα «μεγάλα Έργα» αποκατάστασης από τους σεισμούς, που μετά από τρία χρόνια άρχισαν να τελειώνουν ή τελείωσε η αρχή τους. Το Ληξούρι καταργείται δια νόμου και εμείς ασχολούμαστε με τα γαρμπιλομπετά. Το Ληξούρι θάβεται και εμείς τσιμεντάρουμε τον τάφο του.
Παραβλέπουμε εθελοτυφλώντας (προσφιλής μας συνήθεια και αυτό), ότι για τον μαρασμό του Ληξουριού, που θα εξακολουθήσει  όσα έργα και να γίνουν, φταίει ο Καλλικράτης και η «φιλοσοφία» του.  Όσο το Ληξούρι υπάγεται και υποτάσσεται στην καλλικρατική πολιτική, που θέλει τις τοπικές κοινωνίες έρμαια όλο και μεγαλύτερων και πιο απρόσωπων «Μητροπολιτικών Δήμων», κανένα έργο πραγματικής προόδου δεν πρόκειται να γίνει. Κανένας Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος, Δήμαρχος, Βουλευτής ή Υπουργός, δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για τα προβλήματά του. Θα αντιμετωπίζεται πάντα σαν τον φτωχό, σεισμογενή και ενοχλητικό συγγενή.   
Εν κατακλείδι, υποβάλλω τις δικές μου «προτάσεις για την αναθεώρηση του Καλλικράτη»:
α) Στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές, ούτε ένας Ληξουριώτης, από όποιο σημείο της επαρχίας Πάλλης και αν κατάγεται να δώσει την ψήφο του ή να συμμετάσχει ως υποψήφιος σε οποιονδήποτε συνδυασμό στηρίζει ή ανέχεται το καλλικρατικό σύστημα.
β) Όσοι Ληξουριώτες πολιτευόμενοι ανήκουν στα τρία κόμματα που δημιούργησαν και στηρίζουν το καλλικρατικό εξάμβλωμα, ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ. και φυσικά ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώσουν δημόσια την αποχώρησή τους από τις παρατάξεις αυτές, με αιτία την εξόντωση που ο Καλλικράτης επέφερε στην γενέτειρα κοινωνία τους.     
Άλλως, ας ασπαστούμε όλοι τις προτάσεις της Επιτροπής και ας γράψουμε στην πινακίδα στην είσοδο της πόλης: «ΛΗΞΟΥΡΙ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ».
        

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου